Китай и Саудитска Арабия сключиха сделки за 65 милиарда долара (снимки)

Gettyimages
share

Кралят на Саудитска Арабия Салман сключи сделки, чиято стойност се оценява на 65 милиарда долара, през първия ден от посещението си в Пекин.

Най-големият износител на петрол в света се стреми да затвърди връзките си с втората по големина икономика, отбелязва Ройтерс.

81-годишният монарх, ръководещ амбициозен план за икономически реформи, откакто преди две години се възкачи на престола, е на едномесечна обиколка в Азия. Визитите в страни, които са едни от най-бързо разрастващите се вносители на саудитски петрол, целят да популяризират възможностите за инвестиции в кралството, включително продажбата на дял в държавния гигант Сауди Арамко. Саудитска Арабия иска да увеличи продажбите на петрол за Китай, втория по големина пазар на черно злато, след като миналата година загуби пазарен дял в Русия.

На среща със Салман китайският президент Си Цзинпин го е уверил, че Китай е надежден и стабилен пазар за износ на петрол и двете страни трябва да задълбочат сътрудничеството. "От доста време Китай и ислямските държави се уважават и имат печелившо сътрудничество, и създадоха модел на мирно съвместно съществуване на различни култури", е отбелязал Си, според съобщение на външното министерство в Пекин.

Салман е изразил надежда, че Китай може да играе още по-голяма роля в близкоизточните въпроси. "Саудитска Арабия е склонна да работи усилено с Китай за насърчаване на глобалните и регионални мир, сигурност и просперитет", е заявил монархът.

Водещи новини

Още новини