Компанията, която бе уличена в наличие на олеамид в лютеницата им, обмисля дали да съди Асоциация „Активни потребители“.
Днес производители на лютеница изразиха несъгласие с резултатите от анализите на продукта, направени от асоциацията.
Преди дни асоциацията съобщи, че лютеница, съдържаща веществото олеамид, се продава на българския пазар. Същият ден Агенцията по храните (БАБХ) информира, че това вещество по принцип се съдържа естествено в храните с вложени растителни масла. Няколко часа по-късно Асоциация „Активни потребители“ оповести официалните резултати от изследването на продукта, в което се сравняват промишлено и домашно произведени лютеници. Според изследването „индустриалните лютеници съдържат средно 11,5% прости захари, което е много повече от измереното (8%) в домашните. Най-високата измерена стойност е 15,9%“. Организацията изследва и други показатели – водно съдържание, мазнини, белтъци и сол, пише investor.bg.
Според производителите анализите не са направени в акредитирана лаборатория.