Първата мускатова ракия у нас стана на 30 години

share

Първата мускатова ракия, която е била бутилирана у нас през 1986 година, излиза отново в търговската мрежа. Тя е отговор на новата тенденция за връщане към традициите на отминалите времена и любовта към домашната ракия, които накараха редица производители да възродят продукти от нашето минало.

Първата мускатова ракия в България празнува тридесет годишен юбилей, поради което изба Вила Ямбол реши да съживи нейната оригинална рецепта и да я пусне отново в близка до оригиналната й бутилка. Заоблената Стралджанска Премиум вече е налична в националната търговска мрежа в разфасовка от 700 мл. Особено при тази ракия е, че има много характерни вкусове и аромати, които се дължат на висококачествен чист мускатов дестилат, отлежаващ в стралджански дъб от поречието на река Камчия до 6 месеца преди бутилиране. Не по-малко важно е и гроздето, което също е плод на стралджанския регион, както повелява вековната традиция, което прави тази ракия изключително характерна.

От избата споделят, че рецептата на първата мускатова ракия е предавана няколко века от баща на син в стралджанския край. Вила Ямбол е официален неин наследник от 30 години, когато я пуска в масово производство с марката „Стралджанска“. Тя е била първоначално предназначена само за местна дистрибуция, но бързо става национално известно питие, защото има свой собствен стил и характер, които могат да се постигнат само в този регион.

Това не е просто бутилирана домашна ракия или пък марка по семейна рецепта, това е ракия с вековна история. Най-ранните сведения за нейната рецепта датират от 1610 г. в исторически документи. Многовековната история на югоизточна България и днес пази останките от древнотракийско и средновековно селище, кръстопът между Южна, Северна България и Черноморието, носещо според едни легенди името „Страдалджа”, според други „Стрелча”. Легендите разказват за тайната рецепта на местна алкохолна напитка, предавана през вековете от уста на уста само сред жителите на местността. Тя е била възродена едва през IXX век, когато младите потомственици на първите родове в Стралджа започват наново нейното производството, приготвяйки я от лични първокласни мускатови масиви и използвайки само дъб от поречието на река Камчия, благодарение на което тя съхранява с векове характерния вкус от миналото. Днес добре знаем, че една от тайните на богатия аромат и наситеност на ракията в този край и неизменна част от вековната рецептата са мускатовите лозя, основен поминък на едни от най-старите заселници в местността.

Водещи новини

Още новини