БАБХ проверява обектите за производство и търговия със сладолед

Getty Images/Guliver
share

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки на обектите за производство и търговия със сладолед, съобщават на сайта на агенцията.

При първите проверени обекти е установена липса на работно облекло на персонала, за което са били издадени две предписания. Взети са проби от сладоледа за лабораторно изследване. Масираните проверки се провеждат на територията на цялата страна.

Инспектират се обектите за производство и търговия на едро и дребно със сладолед, временни и подвижни обекти и машини за сладолед.

Инспекторите следят произхода на сладоледа, температурата на съхранение, която трябва да бъде минимум -18 градуса, срокът на годност, придружаващите документи, етикетировката, работното облекло и здравни книжки на персонала и хигиената в обектите. Най-честите нарушения са свързани с неспазването на температурния режим на съхранение на сладоледа и липсата на етикети.

От БАБХ съветват потребителите да си купуват сладолед само от регламентирани обекти, а при съмнение могат да подават сигнали в агенцията на телефон 0700 122 99.

Водещи новини

Още новини