До този момнент информацията, която имаме от Европейската комисия е, че огнището е само едно в Северна Германия Хмбург.
Това каза директорът на Националната служба по безопасност на храните д-р Йордан Войнов в предаването на БНТ „Денят започва“.
Тази бактерия „ешерихия коли“ произвежда един сопецифичен токсин, който уврежда бъбреците, предизвиква колики и стомашно-чревни разстройства. Човек може да се зарази с нея единствено от сурово мляко и место, но сега е установена от краставиците, предимно произведени в Малага и Алмерия, Испания. Работи се по случаая, допълни д-р Войнов.
В България няма внос на испанскла краставица, тъй като в момента тръгват българските краставици и цената й е доста конкурентна. Имало е такъв внос март-април, но в момента български и гръцки краставици.
Той препоръча на потребителите задължително да измивеат плодовете и зеленчуците от регламентирани водоеми. Когато се реже с нож сурово месо, този ниож трябва да се измие, за да се режат зеленчуци, както и е важен начина на съхранение.
Ако тези неща се спазват, според директорът на Агенцията по безопасност на храните потребителите няма да имат никакви проблеми.