Делян Добрев: Бензинът у нас няма да стане 1 лев, въпреки че цената на петрола падна

Булфото
share

Петролът падна на 30 долара, банки дори прогнозират, че ще стане 15. Това обаче не означава, че бензинът у нас ще струва 1 лев, тъй като има високи акцизи и ДДС". Това каза председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев в предаването "Още от деня" по БНТ.

По думите му по-ниската цена на бензина обаче води до по-висок ръст на икономиката. Тя позволява по-евтин транспорт, по-евтина крайна цена на стоките и спестяване на разходи в домакинствата.

На въпрос за ниските цени на бензина в бензиностанциите на Марешки във Варна, той заяви: „За съжаление на потребителите този феномен е само във Варна, а не и в други наши градове”.

Четири-пет години чакаме Комисията за защита на конкуренцията да каже дали има картел на горивата в България, посочи още той.

Преди дни бе направена прогноза, че цените на бензина А95 и дизела ще паднат до 1,83-1,85 лв./литър в началото на март вследствие на срива на петрола на световните пазари. От началото на октомври насам петролът се срина с над 60 процента - от около 90 до 30 долара за барел. За последния месец цената на американския петрол се понижи от 40 долара на 30 долара за барел, а цената на някои регионални сортове достигна дори под 20 долара.


 

Водещи новини

Още новини