Расте производството на месо и вино. Това сочат данните за второто тримесечие на 2011 г., съобщиха от пресцентъра на Българската стопанска камара.
За първата половина на 2011 г. производството на вино със защитено наименование е нараснало с 6.6%, а без защитено наименование е намаляло с 8.1%.
Вносът на вино в България продължава да нараства за четвърто поредно тримесечие. На годишна база той е по-голям с 16.7%.
Износът отново намалява в сравнение със съответния период на 2010 г. – с 6.4%. През първото полугодие вносът нараства с 30.8%, а износът намалява с 3.2%. Сравнението на годишна база показва намаление на продажбите на производителите в България по всички групи вина през второто тримесечие на 2011 г. Най-голямо е намалението на продадените количества вина без защитено наименование за произход - с 5.1%.
След шест поредни тримесечия на намаление, производството на предприятията от месната промишленост в България отчитат увеличение на годишна база, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора.
През периода април-юни на 2011 г. производството се е повишило с 6% спрямо същото тримесечие на 2010 г. Оборотът от продажби на продукция и стоки и извършени услуги също нараства - със 17.1% на годишна база. Тенденцията на увеличение на внесените в България количества месни продукти се запази и през второто тримесечие на 2011 г. -на годишна база със 7.4%.
Отчетено е увеличение за девето поредно тримесечие и на изнесените количества - ръст от 17.2% спрямо второто тримесечие на 2010 г. В сравнение с първото тримесечие на 2011 г. продажбите на предприятията, включени в извадковото изследване, са по-големи за всички групи стоки. Сравнението на годишна база показва, че нарастват продажбите на месо от свине и от птици