Подписахме споразумението за свободна търговия със Сеул

share

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Република Корея, което влезе в сила от 1 юли тази година, дава допълнителни възможности за развитие на търговско-икономическите отношения между Корея и ЕС, както и с България като член на общността.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред участниците в бизнес-конференция на тема „Споразумение за свободна търговия ЕС - Република Корея - нарастващи възможности за България и Корея". Форумът бе организиран от Посолството на Република Корея в България и Атлантическия клуб, съобщават от пресцентъра на МИЕТ.

С влизането в сила на Споразумението за свободна търговия се премахват вносни мита за европейските стоки на корейския пазар в размер на близо 1,6 милиарда евро. Това създава още по-благоприятни условия за българския износ за корейския пазар и за засилване на инвестиционния интерес от страна на корейски компании към България, подчерта министър Трайков. Той съобщи, че от 1-ви ноември страната ни възстановява търговско-икономическото си представителство в Сеул, с което създаваме още една възможност за пълноценно оползотворяване на потенциала за взаимна търговия, инвестиции и обмен на стоки и услуги.

Премахването на митата при вноса в Корея ще спести на българските износители финансов ресурс и ще подобри тяхната конкурентоспоспособност на корейския пазар. Средно над 90% от експорта на български промишлени стоки в Корея ще достига безмитно до тамошния пазар, отбеляза министърът. По думите му водещите експортни български стоки през последните години ще се внасят почти изцяло при нулеви мита. Сред тях са остатъци от благородни и цветни метали, интегрални схеми и електронни микрокомплекти, електрически прекъсвачи, хидравлични двигатели, електрически трансформатори, антибиотици, пшеница и други.

България се стреми да привлича корейски инвестиции в перспективни сектори като електроника и електротехника, производство на автомобилни части, машиностроене; електромобили, информационни технологии, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, енергетика, транспорт и логистика, изграждане на индустриални зони и технологични паркове, подчерта Трайков. Той акцентира върху потенциала на страната ни да играе ролята на входна врата за корейските стоки към европейския пазар, както и на транзитен център между пазарите на Европейския съюз, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД.

Водещи новини

Още новини