Агнешкото поскъпва с лев на ден

Булфото
share

Агнешкото поскъпва с лев на ден преди Великден, пише в. "Стандарт".

15 лева стигна килограма в магазините в страната вчера. Само ден по-рано традиционното месо за празничната трапеза вървеше по 14 лева в търговските вериги. В сряда обаче на тази цена агнешко месо имаше само в кланиците. В Пловдивска област например килото вървеше между 12 - 14 лева. В района на Стара Загора пък цената беше още по-евтина - с левче надолу.

Няма причина за поскъпване на агнешкото, в сравнение с миналата година животните на свободния пазар са по-малко, но са достатъчно да задоволят търсенето, каза междувременно Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Причината за по-малкия брой пък била болестта син език, която забавила оплождането.

Според Синапов обаче търговците в магазините масово мамят клиентите, като предлагат за свежо българско месо размразено агнешко от чужбина. Не можем да спрем вноса, но трябва да се знае, че има достатъчно български агнета, коментира животновъдът. Според него замразеното месо може да се познае по това, че е отпуснато и леко синее. За да няма измами и цената да е по-евтина, животновъдите ще искат промени, така че месото да се купува директно от тях. По този начин ще е сигурно, че е прясно и ще е два пъти по-евтино.

Цените, на които овчарите продават агнешкото тази година, вървят между 7-8 лева. Напоследък дори паднаха до 5.50 - 6 лв. за килограм, защото свършиха по-едрите агнета и останаха под 20 кг, обясни Синапов. В Благоевград обаче вчера всички стопани искаха от 6,50 до 7,50 лева за килограм живо тегло. Така едно агне около 22 килограма излиза около 140 лева. Миналата година по същото време обаче животните вървяха по 6 лева за килограм, а някои дори продаваха четириногите за 5,50.

По-евтина ще излезе великденската трапеза на тези, които решат да направят дроб сарма. По традиция дреболиите за ястието се предлагаха от овцевъдите на половината от цената на агнешкото месо. В магазините пък те вървяха между 6 и 7,50 лева. Още по-евтина излиза дълбоко замразената вносна дроб сарма. Тя струва 4 лева килограма.

По два-три лева вървят български гъши яйца за Великден. Толкова бяха цените, на които ги продаваха търговците на фермерския базар "Българско за Великден" в столицата вчера. Деликатесите обаче много не вървят, хората предпочитат по-евтиното, категорични бяха търговците.

Цените на кокошите яйца варираха от 19 до 23 стотинки, а една кора струваше 5,40 лв. Българските производители демонстрираха и ръчно направени козунаци с стафиди, плодове и орехи. Цената на тези изкушения варираше от 2,50 лв. до 6 лв.

Водещи новини

Още новини