Златото стана жертва на Гърция

share

Цената на златото тръгна нагоре днес заради опасенията от влошаването на отношенията между Гърция и международните кредитори, коментира РИА Новости.

На нюйоркската борса Comex тройунция от благородния метал поскъпна с 3,7 долара, или 0,30% и достигна до 1245,20 долара за тройунция при фючърсните сделки за април.

Германският канцлер Ангела Меркел вчера заяви, че Европейският съюз разчита новият гръцки премиер Алексис Ципрас да представи в сряда на заседанието на Еврогрупата (финансовите министри на 19-те държави, използващи общата валута). На фона политическата нестабилност в Гърция интересът към златото се е повишил. Обемът на инвестиции в борсови инструменти, обезпечени с благородния метал, се повишил с 5% от началото на 2015 г.

Финансовото министерство в Атина може да предложи не чак толкова радикална програма на ЕС, пише в. Ню Йорк таймс. Гърция може да се откаже само от най-строгите изисквания за икономии в бюджета. При това смята да проведе други реформи, които да бъдат осъществявани заедно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Водещи новини

Още новини