През септември цените на основните хранителни стоки са били стабилни

Интернет
share

През септември цените на основните хранителни стоки се доближават до нивото от предходния месец, като промяната на повечето от тях е под 1%, съобщават от ДКСБТ.

Индексът на тържищните цени се движи през септември плавно нагоре и в края на периода се стабилизира на ниво от 1,894 пункта.

Известно поскъпване има при цените на месните произведения, като по-силно изразено е то при цената на кренвиршите - 6,6%. Поевтиняване на месечна база е регистрирано при цената на брашното - 5% и олиото - 2%. Без промяна през септември, спрямо август са цените на лещата и яйцата.

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта - 71%. Покачването на цените на едро на олиото, брашното, ориза, млечните и месните произведения в сравнение със същия месец на 2010 г. е в диапазона 10-18%.

През септември се наблюдава спад на цените на плодовете спрямо август. Ябълките и гроздето са поевтинели на месечна база с около 15-20 на сто, а цените на дините, пъпешите, бананите и лимоните са се покачили в сравнение с предходния месец средно с около 5-15 на сто.

При движението на цените на зеленчуците през септември има разнопосочни тенденции. През септември най-много са поевтинели червените чушки - 25 на сто. Краставиците и зелените чушки са с около 3% по-ниски цени. През септември има поскъпване на оранжерийните домати - 27%, зелето - 11%, полските домати - 6% и зрелия чесън - 3%. Цената на картофите остава на нивото от август.

Цените на всички плодове и зеленчуци са по-ниски в сравнение със същия месец на миналата година. Поевтиняването на годишна база на доматите, както на полските, така и на оранжерийните, е около 40-45 на сто, а на краставиците съответно около 20-28%. Значителен спад е отчетен при цените на дините и лимоните, които през септември 2011 г. в сравнение със септември 2010 г. са с около 35-40% по-ниски. Гроздето, бананите, картофите, чесънът, зеленият и червеният пипер и зелето са поевтинели на годишна база с 10-20%.

Водещи новини

Още новини