Дините и пъпешите поевтиняват

  • 12 август 2011 18:13

  • 945
  • 0
Дините и пъпешите поевтиняват
© Булфото

Цените на едро на хранителните стоки през изтеклата седмица стават стабилни, а тези на по-голямата част от плодовете и зеленчуците продължават да падат.

Това става ясно от анализа на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през изтеклата седмица. Промяната на цените на основните хранителни стоки – захар, брашно, олио и варива, спрямо предходната седмица е минимална в диапазона плюс/минус 1 %. Цените на млечните произведения остават на нивото от миналата седмица, като леко движение нагоре се наблюдава при цената на кравето масло.

Цените на повечето месни произведения запазват стойностите си от предходната седмица. Леко поскъпване на седмична база в диапазона 1-1,5 % е регистрирано при пилешкото месо, кренвиршите и трайния салам.

През седмицата продължава сезонното намаление на цените на плодовете, като е отчетено поевтиняване на дините и пъпешите в диапазона 10-15 %, на прасковите средно с около 7 % и на бананите с около 2-3 %. Цената на лимоните леко се е покачила в сравнение с предходния период (средно около 2,5 %).

През изтеклата седмица се наблюдава спад на цените на едро на по-голяма част от зеленчуците, като най-силно той е изразен при цената на полските домати (средно около 18 %).

В диапазона 5-10 % е поевтиняването на седмична база при картофите, зеления пипер, зелето и морковите. През седмицата се наблюдава леко движение нагоре на цената на оранжерийните краставици, а цената на полските краставици е почти без промяна.

В резултата на запазване на тенденциите, наблюдавани в края на юли и началото на август, стойностите на индекса на тържищните цени се задържат трайно на нивото от предходните две седмици, като в края на тази седмица индексът стъпва на ниво от 1,885 пункта.

Последвайте канала на

945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини