Атакуваме европейските пазари с "традиционно български" храни

Интернет
share

Атакуваме европейските пазари със защитени, „традиционно български" храни. Производителите на лютеница също поискаха да отличат продуктите си като типично български, с уникален вкус.

 За да патентоват вкуса на лютеницата, производителите трябва да докажат, че консервите са на българският на пазар от 25 години. Българската лютеница обаче се прави от вносни суровини. Близо 90% от доматено пюре е китайско, съобщи бТВ.

„Има достатъчно български домати и чушки, за да произвеждаме защитения продукт само от български суровини", твърдът технолозите.

Процедурата по обявяване на даден продукт за „типично български" отнема най-малко две години. На финален етап е одобрението за горнооряховският суджук.

Обсъжда се и идеята да се защити вкусът на розовото сладко.

Отличителният знак в чужбина ще гарантира по-високо качество на потребителя и уникален вкус.

Водещи новини

Още новини