Спад на надомната работа

share

Спад на наетите надомни работници, заради оттеглянето на чужди инвеститори от България, са отчели от Сдружението на наемните работници.

Пред БТА председателят на УС на сдружението Виолета Златева е посочила регионите около Благоевградско, Гоцеделчевско и Петричко, които през годините станаха популярни с разполагането на много гръцки шивашки фирми.

По думите на Златева, компаниите е трябвало да се изтеглят заради ангажиментите на България като член на ЕС. Сега тези фирми са в Македония и Албания Според Златева броят на самонаетите надомни работници расте от 2006 година. По данни на КНСБ за миналата година, самонаетите лица вече са 65 % от всички надомни работници.

Информацията на сдружението показва, че след 2006 г. преобладаващия пол сред надомните работници е женският. Като причина за това увеличение се посочва, факта,че голяма част от мъжете са заминали извън България или са се насочили в сектора на строителството. Сега преобладават жените на надомна работа, които са на възраст от 45 до 75 години. Има и млади хора", поясни председателят на сдружението.

По думите на Виолета Златева, много от надомните работници са хората на средна възраст, които няма да получат пенсия с достигането на пенсионна възраст, тъй като са надомни работници и не са имали сигуровки. Шефът на сдружението посочи, че има висок дял на хора с увреждания, които се занимават с надомна работа. Това по думите й е добра форма за тяхната реализация.

Водещи новини

Още новини