Европа е зависима от вноса на месо

Интернет
share

Европа все повече ще зависи от внос на месо, за да покрива своите нужди.

Това заяви генералният секретар на Европейската асоциация на търговците на месо и живи животни Жан-Люк Нерио.

По думите му има спад на предлагането и утежняване на дефицита на производството по отношение на консумацията. Той посочи, че при месото от овце и кози този дефицит е около 20 процента, а при говеждото - около 4-5 процента.

Средносрочните перспективи показват, че тези тенденции ще се задълбочават, ще продължава намаляването на производството и увеличаването на дефицита, каза Нерио.

С оглед на световната демография, консумацията на месо ще се удвои, посочи експертът и отбеляза, че селското стопанство трябва да успее да отговори на това търсене. Той цитира данни, според които на европейско ниво при овцете и козите поголовието е спаднало от 102 млн. глави на 87 млн., като в говедовъдството тенденцията е подобна.

По думите на Нерио в България също има спад на броя на животните - през последните четири години в България овцевъдството се е "свило" с 8-8,5 процента.

Според него тази тенденция може да бъде обърната, и сред средствата за това трябва да се цитира Общата селскостопанска политика, която дава възможност за масирана финансова помощ. Жан-Люк Нерио посочи, че някои държави членки на ЕС са активирали механизмите на ОСП, за да подкрепят своите животновъди. Така Франция е отделила през 2009 г. бюджет от 131 млн. евро годишно.

Председателят на Съюза на българските аграрни организации Людмила Тодорова посочи, че в разговорите с Нерио е било обсъдено какъв тип земеделие ще се развива в България. Подкрепяме изцяло европейския модел на земеделието, базиран на семейни ферми и на европейските ценности по отношение на хуманното отношение към животните и опазването на околната среда, заяви Тодорова.

Обсъдени са били и санкциите, които са получили животновъдите по отношение на директните плащания. Искаме да кажем на ЕС, че животновъдите в България не са престъпници, а хора, които работят и заслужават да получат субсидия.

 

Водещи новини

Още новини