Затишие на пазара на имоти

share

През последните два месеца няма сериозно движение на пазара на имоти в страната, коментират брокери от сектора. В края на лятото е забелязана повишена активност при купувачите заради активността на банките в кредитирането. Тогава в жилища са инвестирали български имигранти, работещи в чужбина, информира БНР.

Имотни сделки се сключват основно с ипотечни кредити. Така наречените кешови купувачи са много малко. Предпочитани са малки монолитни жилища, старо или ново строителство с акт 16 от 50 до 60 квадратни метра с добра локация. Купуват предимно млади семейства с добри трудови доходи и държавни служители с доход над средния за страната, както и собственици на частни фирми със стабилна и дългогодишна дейност. По морето се търсят големи луксозни имоти, къщи, апартаменти, които под влиянието на кризата са загубили в някои от случаите 30-40 процента от цената и могат да се купят далеч под нивото от 2008-а.

Притесненията на инвеститорите в строителството се свързват със свободен финансов ресурс, както и отказа на банките да финансира проекти, определяни като рискови. Брокерите определят пазара на земеделски земи като хит. Ценовите нива са от 300 до 600 лева за декар в зависимост от категорията на земята и местоположението. Тенденцията е масивите да се укрупняват, а това води и до ръст в цените.

Водещи новини

Още новини