Петролът скочи на азиатските борси заради ударите в Сирия

share

Петролът се покачи в понеделник сутринта в Азия заради въздушните удари, които нанесе израелската авиация върху обекти в Сирия. Инвеститорите се страхуват от повишаване на напрежението в Близкия изток, но има и еуфория на Уолстрийт заради добрите данни за най-голямата икономика в света.

Барел "лек суров петрол" /WTI/ с доставка през юни поскъпна с 96 цента до 96,57 долара за барел, докато фючърсите от сорта Брент при същите условия поскъпнаха със 79 цента и достигнаха 104,98 долара за барел.

Израел извърши в неделя втори за 48 часа въздушен удар върху обекти близо до Дамаск. Според израелски източник ударите предотвратили пренасянето на оръжия за Хизбулла.

При друго нападение в петък, израелски бойни самолети атакуваха ракети в близост до летището на Дамаск, предназначени за Хизбула, съюзник на режима на Башар Асад и Иран, съобщиха източници в Израел. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви в неделя, че е "много загрижен" и призова за спокойствие", за да "се избегне ескалацията".

Неочакван спад на безработицата в САЩ бе отбелязан в данните за април, което подобри перспективите за увеличаване на потреблението на суровия петрол в страната. Според Министерството на труда в САЩ официалният процент на безработица падна с още 0,1 пункта през миналия месец до 7,5% - най-ниското ниво от декември 2008 година. В същото време работните места се оказаха със 165 хиляди над очакванията на пазара. Властите коригираха нагоре броя на работните места, създадени през февруари и март.

Цената на черното злато скочи още в четвъртък с почти три долара в Лондон и Ню Йорк, благодарение на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи основните лихвени проценти и спада на новите седмичните молби за обезщетения при безработица в САЩ.

Водещи новини

Още новини