Спасяваме Италия от сух режим

share

България спасява италианците от сух режим. Голяма част от твърдия алкохол на Ботуша се произвежда от наши винени дестилати, пише в. "Новинар".

"В Италия суровината не достига и затова се купува от страната ни", каза председателят на Асоциацията на производителите на спиртни напитки Бранимир Ботев. Дестилати от България внасят още Чехия, Словакия, Румъния, Гърция и Унгария. По думите на Ботев големият шанс пред страната ни в момента е именно развитието на производството на винените дестилати. Предвижда се това да доведе до печалби, тъй като се наблюдава голям ръст в цените им. Твърдият алкохол също ще продължава да поскъпва, каза още Ботев. Той допълни, че голямо предизвикателство пред родните производители в момента е и разкриването на нови пазари в Тайланд, Китай, Виетнам. Идеята е да продаваме вино там, тъй като пазарите им не са толкова наситени и конкуренцията не е толкова голяма колкото е в Европа.

Въпреки поскъпването на винения дестилат и спиртните напитки се очаква спад в цената на вносното вино през тази година, прогнозираха още експерти. Според анализи жестоката конкуренция на пазара ще доведе до намаление на стойностите, което обаче ще се отрази и на качеството.

Междувременно стана ясно още, че ракията се разработва като международен бранд. В момента по това работят две от най-големите европейски алкохолни компании. Разчита се на опита на Бургундия. Създаването на този бранд е задвижен от корпоративни интереси, тъй като е изчислено, че ракията е основна напитка за пазара в Европа, обясниха експерти.

По международния бранд българи работят с най-големите световни концерни. Италианци и англичани консултират родните производители какви са изискванията за качествена ракия.

Водещи новини

Още новини