"Булгартабак" купува фабрика в Република Сръбска

Снимка © Getty Images/Guliver
share

"Булгартабак" изявява желание да купи фабрика за производство на цигари в главния град на Република Сръбска - град Баня Лука, съобщава "Стандарт нюз", позовавайки се на босненският вестник  Sarajevo Times.

Мирослав Маринкович, който е председател на синдикалните организации в предприятието, е съобщил, че представители на правителството на Република Сръбска и "Булгартабак холдинг" АД скоро ще подпишат меморандум за придобиването на "Фабрика Дувана" в града. След проведена среща с премиера на Република Сръбска Александър Джомбич синдикалистът казва, че меморандумът ще включва споразумение, което да гарантира основните принципи за защитата на правата на работниците. В момента в предприятието работят 250 души. "Преговорите с "Булгартабак" са водени в положителна посока и се надяваме, че тази компания скоро ще поеме "Фабрика Дувана", добавя Маринкович.

Мажоритарен собственик на "Фабрика Дувана" е Небойша Антонич, който казва за Sarajevo Times, че меморандумът ще бъде подписан на 11-14 февруари. "Екип от специалисти от "Булгартабак" вече са пристигнали в Баня Лука, за да прегледат документите на фабриката", добавя Антонич, като уточнява, че продажната цена все още не е договорена. Град Баня Лука формално не е столица на Република Сръбска, но реално там е съсредоточена централната влас. Републиката с население 1,4 млн. души се появява официално след краха на Югославия. Понастоящем страната е една от трите съставни части на Босна и Херцеговина.

Водещи новини

Още новини