Българско вино от немския сорт Дорнфелдер спечели голям златен медал на „Световното по вино“

share

България спечели общо 45 медала на „Световното по вино“. Така експертите наричат  Concours Mondial de Bruxelles – единственият пътуващ винен конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

Четири от родните вина постигнаха най-висок резултат – за т.нар. голям златен медал (над 92 точки). Едно от вината с такава оценка е Face to Face (F2F) от немския сорт Дорнфледер.  Произвежда се от модерната изба в Съединение New Bloom Winery. Избата успя да спечели още четири отличия -  два златни медала за серията PIXELS – от немския сорт Регент, за PIXELS Каберне Совиньон и две сребърни за F2F Каберне Совиньон, Сира и Регент и F2F Розе. През миналата година New Bloom Winery, чието име  буквално означава нов разцвет, цъфтеж, също спечели пет отличия, но нямаше голям златен медал.

Винарната е единствената у нас, която работи с немските Дорнфелдер и Регент. Дори германските им партньори са учудени от резултатите, които постигат у нас тези винени разновидности. New Bloom Winery залага  на иновациите, на особеностите на тероара и строгия контрол на всеки етап от производство – от лозовия масив до бутилирането и съхранението на бутилките. Серията Face to Face е кръстена на комуникацията „лице в лице“ – именно две стилизирани лица, обърнати едно към друго са изобразени и на етикетите. Бутилките се запечатват ръчно с восък. Медалите на Concours Mondial de Bruxelles са поредното голямо отличие за продуктите на New Bloom Winery на международната винена сцена. Големият златен медалист F2F Дорнфелдер има в колекцията си сребро от миналогодишното издание на „Световното по вино“, както и златен медал Mundus Vini 2015 и сребърен за първата реколта от виното на Mundus Vini 2014.

Двата златни медала от Mondial de Bruxelles 2019 са за червените вина в серията PIXELS, при които е приложена друга иновация -  затварят се с уникалната трипластова тапа Ardea Seal, която позволява съхранение на напитката след отваряне за по-дълго време. Подобна тапа се използва за скъпите френски вина от най-висококачествените лозя на Кот д'Ор и Шабли в Бургундия, в категорията гранд крю.

В тазгодишното издание на конкурса бяха изпратени 9150 проби от 46 различни държави. Испания е с най-много отличия – общо 626, Франция е втора с 614. Традиционните италиански сортове изстрелват Италия напред – трето място по брой награди – общо 383. Само един процент от наградените вина успяват да покрият критериите за голям златен медал на Concours Mondial de Bruxelles. Над 50 % от всички медалисти в състезанието се продават на цена под 8,5 евро, което потвърждава отличното съотношение цена-качество. Вината са оценявани от над 300 винени експерти от целия свят.

   

(в материала има продуктово позициониране)

Водещи новини

Още новини