Германският седмичник "Шпигел" ще съди свой журналист, който си измислял истории

Getty Images
share

Списание "Шпигел" заяви днес, че подава иск срещу един от бившите си журналисти, за когото подозира, че е злоупотребявал с дарения за сирийски сираци - герои на негова статия, чиято достоверност също е под въпрос, предаде Франс прес.

Авторитетният германски седмичник каза, че разполага с данни, според които Клаас Релотиус - водещ негов журналист, изпаднал в немилост заради фалшификации - е организирал подписка за дарения сред читателите си, за да подпомогне пострадалите млади сирийци, описани в една от статиите му, но е дал на донорите своите собствени банкови данни.

"Съответно с иска "Шпигел" ще предаде цялата събрана информация на прокуратурата", посочва изданието на сайта си в интернет.

Релотиус призна, че си е измислял истории и персонажи за близо 10 статии. Скандалът бе разкрит от германския седмичник в сряда, след като 33-годишният журналист бе напуснал на 16 декември.

Тогава разтревожени читатели сигнализираха в редакцията за обявената от Релотиус подписка за дарения в полза на сирийските сираци, живеещи по улиците на Турция - герои на негова статия, публикувана през юли 2016 г.

Журналистът обявил подписката чрез имейли до читатели, които му писали във връзка с фалшивия репортаж. След това турски фотограф, работел заедно с него по този материал, разкрил съществени неточности в него.

В редакцията на "Шпигел" вече са убедени, че Релотиус е измислил изцяло основните герои на репортажа. Списанието отрича да е било в течение на тази кампания и посочва, че в момента не знае точния размер на събраните средства.

Бившият водещ журналист, награждаван неведнъж, описа после в редица статии усилията си да подпомогне тези деца като продължила с месеци борба с цел те да могат да емигрират в Германия и там да бъдат осиновени. Според "Шпигел" това също е лъжа.

В последния си брой от вчера германският седмичник заяви, че тези фалшификации са "най-лошото, което може да се случи на една редакция". "Шпигел" поднесе извинения и увери, че "ще положи всички усилия, за да възстанови достоверността" на своите материали. Списанието също призна, че случаят е накърнил доверието към него и към медиите като цяло.

Водещи новини

Още новини