Българското винопроизводство за пореден път доказа своето високо ниво, след като родна марка задмина по точки в слепи дегустации вина от най-известните винени държави. В третото издание на Бургаския винен фестивал, който този уикенд се провежда в града, с най-високото отличие сред 300 международни претендента бе наградено бутиковото F2F Chardonnay Barrel Fermented реколта 2015.
Това е третата поредна година, в която Бургас посреща най-добрите вина на топ винопроизводители и малки изби от България, Италия, Испания, Германия, Чили и Аржентина, както и видни международни и винени експерти. Виненият фестивал ежегодно има тема, като в това си издание дегустациите бяха посветени на сортa Шардоне, реколта 2015 година. Сред над 300 кандидати като най-достойно бе отличено шардонето, което носи името F2F. То е бутиково вино, от което всяка година се правят около 5000 бутилки от сорт. Именно затова и неможе да бъде намерено масово в търговската мрежа, но се предлага във винените листи на почти всички добри ресторанти. Ако желаете да го опитате извън тази обстановка, то този уикенд трябва да отскочите до Експо център "Флора Бургас".
Неразделна част от събитието е организираният години наред от Националната лозаро-винарска камара и асоциация "Активни потребители" конкурс "Продукт на потребителя", който ще даде възможност посетителите да опитват и сами да определят най-доброто според тях бяло, розе и червено вино. Всички любители на качествени вина могат лично да оценят достойнствата на отличеното с Grand Prix титла F2F Chardonnay 2015 в рамките на фестивала. Експертите са се погрижили да помогнат на по-неопитните дегустатори, като опишат подробно неговите характеристики. То има брилянтен златистозелен цвят, пленяващ букет с аромат на зрели летни плодове и екзотичен дъх - кайсия, праскова, цитрус, passion fruit, нотка ванилия и маслен кейк. Обемно начало, плодова сочност и пълнота са в хармония с една изкусна барикова зрялост и сетивен вкусов спомен. За тези, които незнаят как се дегустира качествено вино, организаторите сформират блиц-курс "Магията на дегустацията", който ще бъде воден от италианския сомелиер Маурицио Ферери.