Уволнения в руския медиен холдинг РБК, разследвал семейството на Путин

GettyImages
share

Трима от шефовете на руската медийна корпорация РБК бяха уволнени, предадоха, съобщиха информационните агенции.

Отстранени са шефката на холдинга РБК Елизавета Осетинская, главният редактор информационната агенция РБК Роман Баданин и главният редактор на издавания от холдинга вестник Максим Солюс, пише news.bg.

Според източници на изданието "Медиазона", договорите на Осетинская и Баданин са били прекратени по взаимно съгласие, а Солюс е бил уволнен. Самият той обаче коментира във Фейсбук, че също е напуснал по взаимно съгласие.

Ирина Малкова, на която беше възложено да изпълнява функциите на управляващ РБК, написа в социалната мрежа, че ще остане на поста до 30 юни, след което напуска.

Още десетина от служителите в холдинга обявиха, че напускат. Като вероятна причина за лавината от уволнения и оставки се посочват проведените от журналистите разследвания. Някои от тях са свързани с дъщерите на руския президент Владимир Путин и с Панамските досиета.

От руското министерство на комуникациите отричат ставащото да е политически обусловено и изтъкват, че холдингът е имал дългове.

В средата на април обаче, по време на „пряката линия” на Путин, руските служби за сигурност проведоха внезапни обиски в структурите на инвестиционния холдинг ОНЕКСИМ, принадлежащ на собственика на РБК Михаил Прохоров.

Това предизвика коментари за натиск от страна на Кремъл.

Водещи новини

Още новини