Германия позлати любимото ни гръцко узо

share

Най-продаваното гръцко узо на родния пазар Ouzo Zorbas, извоюва Златен медал от авторитетното германско изложение MundusVini International Spirit Awards.

Безкомпромисните немски познавачи го превърнаха в свой фаворит заради богатството на билкови аромати и автентичния му анасонов вкус. Тайната на най-пивкото узо, участвало в надпреварата, е билката Tirbulus Terestis. Митичната подправка хилядолетия наред била запазена марка на прочутите атлети в Древна Елада. Тя не само повишавала силата и издържливостта им на арената, но ги превръщала и в изкусни покорители на женските сърца. Днес най-добрите стръкове от Tirbulus Terestis могат да се открият в полетата на живописната област Тесалия. Там, в една от най-старите гръцки дестилерии, се произвежда и любимото на милиони познавачи Ouzo Zorbas. Местността е сочена за родина на Ахил, възпят в „Илиадата“ на Омир. Според легендите, древногръцкият герой добивал чудната си мощ благодарение на прочутата билка. Не случайно и до ден днешен гърците я считат за най-добрия афродизиак, а технолозите от Тесалия изкусно са вплели извлека й в състава на Ouzo Zorbas.

Напитката е създадена от най-добрият анасон в цяла Гърция и това е ключът към автентичния вкус и богат аромат, разказва главният технолог на дестилерията Михалис Барбаянис. Анасонът се отглежда специално за производителите на Зорбас, върху плодородните и екологично чисти полета на областта Тесалия. Узото се дестилира в малки по обем медни казани, използвани векове наред от стаите елински майстори. Те са снабдени с уникални пречистващи филтри, които елиминират всички остатъчни продукти и гарантират чистотата и отличния вкус на узото. То се произвежда по автентична рецепта, пренесена в Гърция от група елински монаси през деветнадесети век.

Още с появата си на родния пазар преди пет години, Ouzo Zorbas покори родните ценители на анасонови напитки и се превърна в най-продаваното гръцко узо у нас. Уникалното златно отличие, извоювано в Германия, със сигурност ще я направи фаворит и на хилядите немски и скандинавски туристи, които ще летуват у нас. Това прогнозират собствениците на някои от най-оборотните ресторанти по родното Черноморие, които бързат да заредят от узото, достойно за новите последователи на героя Ахил.

Водещи новини

Още новини