Доклад: Компаниите по света са изплатили рекордни дивиденти за второто тримесечие на годината

Pixabay
share

Компаниите във Франция и по света отново са изплатили рекордни дивиденти на своите акционери през второто тримесечие на 2024 г. Това се отнася особено силно за банковия сектор, който се възползва от по-високите лихвените проценти, показват данни в доклад на британско-американската компания за управление на активи "Янус Хендерсън" (Janus Henderson), публикуван днес и цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Изплатените дивиденти на акционерите са достигнали обща сума от 606,1 милиарда долара през второто тримесечие в световен мащаб, което е с 5,8 на сто повече спрямо същия период на миналата година, пише още в доклада.

През този период на банковият сектор се дължи една трета от ръста на дивидентите в среда, в която 92 на сто от компаниите по света са успели да увеличат или запазят нивото на дивидентите си.

В Европа дори "повече от половината от ръста на дивидентите идва от банковия сектор, който се облагодетелства от повишаването на лихвените проценти", се уточнява в доклада на "Янус Хендерсън".

"Европа доминира през второто тримесечие и регистрира плащания" на историческо ниво, с ръст от 7,7 на сто в сравнение с предходната година, "с рекордни суми във Франция, Италия, Швейцария и Испания", заявяват от компанията за управление на активи в доклада.

Изразено в американски долари, за по-лесно сравнение в световен мащаб, сумите, изплатени на акционерите от европейските компании, достигнаха 204,6 милиарда долара. Това е най-високата досега сума за едно тримесечие, изплащана на Стария континент.

Френските и германските компании заедно са допринесли за около половината от общата сума за континента.

Франция отчита безпрецедентен размер на изплатените дивиденти в размер на 58,6 милиарда долара (54,3 милиарда евро), което е ръст от 6,8 на сто през второто тримесечие, което отново поставя страната начело в Европа, коментира Шарл-Анри Ерман, ръководител на продажбите за посредниците във Франция и Бенелюкс в "Янус Хендерсън".

"Изключителните дивиденти от страна на производителя на луксозни стоки "Ермес" (Hermes) и европейският самолетостроител "Еърбъс" (Airbus) направиха възможно "достигането на нови висоти", заяви той и допълни, че "френската застрахователна компания "Акса" (Axa) и банка "Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas) имат най-голям принос за растежа благодарение на силната рентабилност".

В Германия, от друга страна, дивидентите са намалели с 1,2 на сто, но възлизат общо на 47,2 милиарда долара (43,8 милиарда евро). Резкият спад на дивидентите от страна на фармацевтичния и агрохимичен концерн "Байер" (Bayer) е част от плана на компанията за намаляване на дълга, свързан с придобиването на американската компания "Монсанто" (Monsanto) през 2018 г.

В САЩ, където дивидентите са се увеличили с 8,6 на сто през второто тримесечие, две пети от този ръст се дължи на изплащането на първия дивидент от страна на технологичните корпорации "Мета" (Meta) и "Алфабет" (Alphabet).

"Интел" освобождава 15 на сто от служителите си

Водещи новини

Още новини