От Асоциацията на банките в България отговориха на Делян Добрев дали наша банка пере руски пари

Кадър: БТВ
share

Всеки сам носи отговорност за думите, които изрича публично. Българската банкова система е много добре ресурсно обозначена, за да не се допусне пране на пари. Банките са едни много сериозни препятствия, за да бъдат използвани за пране на пари. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ адвокатът на Асоциацията на банките в България Валя Гигова по повод думите на Делян Добрев от ГЕРБ, че българска банка е заподозряна, че пере руски пари през Унгария.

„Ако целта е да се промени Законът за мерките срещу изпиране на пари, това не е добър начин на представяне и формиране на обществено мнение. Ако това е, което са договорили, досега не е установено действащият закон да има недостатъци“, подчерта тя.

„Ако някой има съмнение, има достатъчно органи, които се грижат това да не се случи“, допълни Гигова.

Делян Добрев: Българска банка е заподозряна, че превежда руски пари в Европа

Тя припомни, че БНБ няма информация за подобен случай.

„Законопроектът е изключително притеснителен и не случайно Висшият адвокатски съвет изрази своите резерви. Не стига, че се въвеждат други ограничения, а и адвокатите и консултантите не могат да извършват дадена дейност. Кой ще проверява сигнал, подаден от лице, което остава анонимно в публичното пространство?“, изброи тя недостатъците в готвения законопроект.

„Адвокатът е доверено лице. Кой ще отиде при адвокат и ще му разкаже тайни от бизнеса и живота си, след като адвокатът ще е длъжен да отиде в ДАНС и да разкрие тези данни? Ние сме професионалисти и правим преценка дали от определена информация, може да представлява риск за националната сигурност или не“,каза още юристът.

Водещи новини

Още новини