Васил Велев: Бизнесът има възможността да увеличи заплатите, парите ги има

Кадър: БНТ
share

Не може да има таван на компенсациите заради високите цени на тока, те трябва да са функцията на цената. Това сподели в студиото на "Денят започва" по БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

,,За бизнеса това, което ние предлагаме е възстановяване на надвзетите суми от енергетиката, подобна мярка ще даде предсказуемост'', посочва Велев.

Разликата между борсовата цена и цената по мораториум за домакинствата, от нея три-четвърти да се компенсира, да се възстанови, обясни  още той.

,,Цените за бизнеса ще е възможно да отидат и над 1000 лв за януари 2022'', прогнозира Велев.

Васил Велев: В Сърбия цената на тока за небитовите потребители е 130 лева, у нас - 408

Той допълни, че Министерския съвет продължават обсъжданията на този въпрос, но АИКБ не участва в тях.

Всичко зависи от тази абсолютно екстремна извънредна ситуация с цената на електроенергията. Имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме, защото се преразпределят, скъсяват се веригите на доставки. Има голям интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които са били досега от Далечния изток, и това, което пречи, е неяснотата и екстремните цени на електроенергията. Ако те бъдат разумно компенсирани, така както правят на другите места, където има такива явления в ЕС, ние имаме възможността не да съкращаваме, а да назначаваме и увеличаваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен процент продажбите на нашите предприятия, отговори Васил Велев на въпрос дали липсата на мерки ще доведе до съкращения и вълна на безработица.

Водещи новини

Още новини