Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск в полза на Китай

Getty Images, архив
share

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Георгиева използва насрочена по-рано среща с наброяващия 2700 души персонал на МВФ, за да коментира констатациите, съдържащи се в публикуван в четвъртък независим доклад за нередности в данните на Световната банка в класация на страните по света според бизнес климата в тях.

"Нека ви го кажа съвсем просто. Това не е истина. Нито в този случай, нито преди или след това не съм оказвала натиск на служители да манипулират данни", каза Георгиева пред служителите на МВФ, според запис на срещата, видян от Ройтерс.

Световната банка с обвинение към Кристалина Георгиева, поискано ѝ е обяснение

В своето изказване пред служителите Георгиева отиде по-далеч от изявлението, което направи в четвъртък, когато каза, че категорично не е съгласна с констатациите от доклада, подготвени от юридическата кантора "УилмърХейл", по молба на етичната комисия на Световната банка.

Докладът установява, че Георгиева и други високопоставени служители на Световната банка са прилагали "неправомерен натиск" върху служители, за да се повиши рейтингът на Китай в класацията за бизнес климат.

Георгиева каза пред служителите на МВФ, че много цени данните и анализите, и никога не е оказвала натиск на подчинените си да ги променят.
"УилмърХейл" съобщи, че работи по втори доклад, който ще се фокусира върху "възможни неправомерни действия на служители" във връзка в нередности в използването на данни.

Водещи новини

Още новини