Кристалина Георгиева е представила на еврофинансисти 3 варианта за разпределение на СПТ

  • 13 септември 2021 21:30

  • 753
  • 5
Кристалина Георгиева е представила на еврофинансисти 3 варианта за разпределение на СПТ
© Getty Images, архив

България ще участва в намирането на общо решение за подпомагане на уязвимите държави заради Covid пандемията. Тази позиция е изразена на неформално заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на Европейския съюз (ЕКОФИН)в края на миналата седмица. Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование е представила на това заседание 3 варианта за разпределение на Специалните права на тираж (СПТ), за да се осигури допълнителен ресурс за уязвимите държави, информира БНР.

В края на август Международният валутен фонд взе решение за реализиране на ново общо разпределение на Специални права на тираж към членуващите във Фонда държави в размер на 650 млрд. щатски долара.

Тъй като едно такова общо разпределение не е конкретно насочено към най-уязвимите страни, МВФ предлага на всички свои акционери със стабилни икономически показатели да насочат част от разпределените им СПТ към държавите с най-големи затруднения.

Управляващият директор на фонда Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование е представила три варианта - увеличаване на ресурсите за намаляване  на бедността и насърчаване на растежа; създаване на нов Фонд за стабилност и устойчивост; финансиране чрез многостранни банки за развитие.

МВФ: По-бърза ваксинация срещу COVID-19 може да генерира данъчни приходи за 1 трлн. долара

„На този етап при обсъждането на трите варианта са отворени много правни, процедурни и  финансови въпроси“, е заключението на министрите на финансите и централните банкери в Европейския съюз.

„България принципно приветства новото общо разпределение на Специални права на тираж и ще продължи да следи отблизо и да участва в процеса по намирането на работещо решение за подпомагането на уязвимите страни в преодоляването на рисковете от негативни дългосрочни последици“, е позицията, заявена от българската страна.

Специалните права на тираж, съкратено СПТ (Special Drawing Right, SDR), са международна парична единица, чийто обменен курс се определя от МВФ.

Създадени са през 1969 г. от Международния валутен фонд като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи. Всяка страна-членка има специална сметка, по която се осчетоводяват разпределените ѝ СПТ.

Борислава Бибиновска
753 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.09.14 | 12:22

5
Анализирайки публичната книга на Биткойн, ние откриваме, че около една трета от биткойните се държат от инвеститори, особено потребители, които получават само биткойни и никога не ги изпращат. Малцинство потребители, както по брой, така и по салда на биткойни, изглежда използват биткойн като средство за размяна.

2021.09.14 | 12:12

4
Липсата на риск от контрагент за злато обаче не се съчетава с мрежата за равноправни плащания на Bitcoin.

2021.09.14 | 12:00

3
Средният дневен обем на юаня е 202 милиарда долара, срещу 120 милиарда долара през 2013 г. Текущият обем на мексиканското песо от 112 милиарда долара дневно е намален от 135 милиарда долара през 2013 г. Средно на ден се търгуват повече от 5,1 трилиона долара. Това прави FX най -големият пазар в света досега. Валутната търговия на спот пазара е спаднала до 1,7 трилиона долара през април 2016 г. от 2,0 трилиона долара през април 2013 г., според тригодишното проучване на Банката за международни сетълменти. Една от причините е спадът от 19%. Deloitte установи, че корпоративните стратегии за хеджиране са насочени главно към защита на паричните средства и минимизиране на променливостта в отчета за приходите и разходите. Най -голямото предизвикателство, цитирано от 56% от корпоративните касиери, беше „липсата на видимост на валутната експозиция и надеждността на прогнозите“. Виртуалните валути като биткойн е малко вероятно да изтласкат фиатните валути, според изследване на Института Суифт.

2021.09.14 | 11:49

2
бяла книга през 2017 г. за променящата се роля на СПТ, включително „пазарните СПТ“ или М-СПТ, които са финансови инструменти, деноминирани в СПТ. Някои М-СПТ бяха въведени през 70-те и началото на 80-те години на миналия век, но те никога не се хванаха поради липсата на частен пазар на СПТ. China Construction Bank прогнозира, че пазарът на облигации на СПТ в Китай ще нарасне до 7 млрд. Долара през следващите няколко години. Китайските служители се отказаха от ограниченията на квотите за чуждестранни централни банки и държавни фондове за богатство. Наскоро Световната банка издаде 700 милиона долара тригодишни знакови облигации, деноминирани в СПТ на междубанковия пазар в Китай. Така наречените „облигации на Мулан“ ще се установят в юаня, но ще бъдат обвързани с изпълнението на СПТ. С доходност от 0,49%, облигациите бяха надписани. Подобни американски съкровищни дохождат 0,85%, а китайските тригодишни банкноти-2,4%.В случая с Китай

2021.09.14 | 11:46

1
ao Напрежението на PDR за голям икономически растеж, ръководен от инфраструктурата, беше постигнат чрез значителен размер на финансов лост и натрупване на задължения за държавен дълг. Правителството сега се намира в опасност от суверенно неизпълнение. Тази статия проследява корените на тази дългова криза през последното десетилетие, като се фокусира особено върху ролята на хидроенергията. Значителен дял от инфраструктурното кредитиране на Лаос е чрез китайски политически банки. Ние твърдим, че прекомерното кредитиране на проекти за язовири, фокусирани върху вътрешния енергиен пазар, е в основата на дълговото състояние на Лаос. съсредоточаване върху реформите в енергийния сектор.

Добави коментар

Водещи новини