Избраха три банки за новата емисия български еврооблигации

share

Австрийска, френска и британска банка ще поемат пласирането на новата емисия български еврооблигации, които се планира да бъдат пуснати до края на юни.

Финансовите институции, които ще посредничат на държавата, са Райфайзен, БНП Париба и HSBC. От Министерството на финансите отказаха официален коментар, но информацията беше потвърдена за "Стандарт" от два независими източника, пишат от вестника.  Трите банки са избрани измежду 17 финансови институции. Критериите, по които са класирани банките, са предлагана цена, опит в пласирането на дълг, искана комисиона и възможности за осигуряване на инвеститори от вътрешния пазар.

Според непотвърдена информация, финансовият министър Симеон Дянков е решил да пусне облигациите за срок от 5 години, тъй като в този случай трите банки са предложили лихва по-ниска от 4%. Освен това, при положение че емисията не предизвика сериозен интерес сред инвеститорите, банките може да купят част от облигациите. Лихвата от 4% е много добра за България, тъй като лихвата по еврооблигациите с падеж на 15 януари 2013 г. е 7,5%. През следващия януари България трябва да плати 835 млн. евро главница плюс лихвите по двете стари емисии еврооблигации. Затова министърът на финансите има мандат от кабинета да емитира облигации на стойност до 950 млн. евро. Лихвата по еврооблигациите с падеж през януари 2015 г. е още по-висока - 8,25%.

Успехът на новата емисия зависи от развитието на дълговия пазар в Европа през следващите две седмици, коментира финансовият консултант Бисер Манолов, пише още "Стандарт".  За емисия със срок от 5 г. дълбоко се съмнявам, че лихвата може да е под 4%, допълни той. Според Манолов ще се разчита предимно на интерес към емисията от местни играчи.

Водещи новини

Още новини