Индексират пенсиите по нова формула от догодина

share

От следващата година пенсиите ще се индексират по нова формула, обясни финансовият министър Симеон Дянков. Ще се взема предвид половината от инфлацията и половината от ръста на производителността, съобщава БНР.

Кабинетът одобри и промените в закона за Сребърния фонд. Пари от резервния фонд за пенсии ще се плащат след 2028-ма година. Тази година само 30 процента от акцизите ще се инвестират в държавни ценни книжа.

"След три години отказ да се прилага каквото и да е правило за индексация или увеличаване на пенсиите, от следващата се обещава компенсаторен механизъм, поясни Дянков". Това е видоизменено швейцарско правило. "Предишното швейцарско правило имаше главно тежест върху конкурентоспособността и по-малко при производителността, с други думи по-малко върху инфлацията. Сега двете са уравновесени", каза финансовият министър.

За Сребърния фонд след общественото обсъждане е решено ударното влагане като 70 процента от активите в държавни ценни книжа да се омекоти. Ограничението е до 30 на сто. С десет години по-късно ще започне да доплаща Сребърният фонд пенсии - вместо през 2018 г., след 2028-а, обясни Дянков.

"След реформата 2011 година в пенсионната система, която ние успяхме да приемем, вече дефицитът в НОИ, който се очертава, тежкият дефицит, не е 2018 година, а е някъде към 2030 година", каза още Симеон Дянков.

Водещи новини

Още новини