Фискалният резерв е достигнал 4 млрд. лева

share

Фискалният резерв към края на януари тази година е достигнал 4 млрд. лева, като е намалял с около 1 млрд. лв. спрямо месец по-рано, сочат публикуваните данни на финансовото министерство за първия месец на годината, съобщи Дарик. 

От ведомството на министър Симеон Дянков обясниха, че Законът за бюджета не е нарушен, тъй като там е записано, че „минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2012 г. е в размер на 4,5 млрд. лв" – т. е. в останалото време на годината може да пада и под този праг.

Драстичният спад на резерва се обяснява с плащания по обслужването на външния и вътрешен дълг на страната, както и с изплатените средства за земеделските производители.

От публикуваните данни за изпълнението на консолидираната фискална програма към края на януари става ясно, че бюджетното салдо на касова основа за първия месец на 2012-а е отрицателно в размер на 297,8 млн. лв., като се формира от дефицит по националния бюджет от 209,1 млн. лв. и по европейските средства в размер на 88,7 млн. лева. От МФ обаче посочват, че се отчита подобрение спрямо първия месец на миналата година, когато дупката в бюджета е била 477,3 млн. лв.

Водещи новини

Още новини