Peugeot съкращава 5000 позиции във Франция

share

Френската компания PSA Peugeot Citroen смята да съкрати 5000 работни места във Франция, съобщи официален представител на профсъюзната организация CGT. Това означава, че съкращенията ще са повече от обявените по-рано данни, коментира Ройтерс. 

Жан-Пиер Мерсие, профсъюзен представител във фабриката на Peugeot в Seine-Saint Denis обяви, че ще бъдат съкратени 1900 места във френското производство и още 3100 позиции в продажби, IT и развойна дейност.

"Международното развитие на групата не може да бъде осъществено с орязване на работните ни места, като се има предвид, че ние създаваме богатсвото на компанията", каза Мерсие. 

Стотици протестиращи бяха отвън по време на срещата, която се състоя в централата на Peugeot  в Париж.   

Oт компанията отказаха коментар по въпроса.

Преди това производителят на автомобили бе обявил, че няма да бъдат уволнени никакви работници във Франция. Миналия месец компанията издаде предупреждение, че основният й бизнес едва ще излезе на нулата тази година и обяви 6 000 уволнения в европейските си поделения, от които 1 000 в производство, 2 500 подизпълнителски позиции и остналите 2 500 от продажби, маркетинг, IT и развойна дейност. 

Кандидатът за президент от Лявата партия Жан-Люк Меленшон излезе с изявление, в което обвини агенциите за кредитни рейтинги за решението и отбеляза, че Moody's е намалила кредитния рейтинг на Peugeot. "Резултатът – въпреки че печалбите на компанията се увеличиха с 18% в първото полугодие, собственикът изхвърля хиляди работници на улицата, за да "върне доверието на пазарите", каза Меленшон.

Водещи новини

Още новини