Икономисти: Имаме положително движение нагоре

share

Инвестициите са ключа към растежа на икономиката.

Позитивните индикации са, че световния пазар приема България положително, това сочат анализите на иконимисти.

Те бяха преставени на форум „Бизнесът през 2011 г. - Растеж след кризата", който беше организиран от сп. „Мениджър".

„Не сме икономическо чудо, но имаме положително движение нагоре. Със сигурност сме по добре като динамика от фалиралите страни в региона. Важно е поне година да нямаме голям дефицит и да прием фискалния борд в Конституцията", коментира Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено общество".

„2009 г. беше годината на стагнацията, през следващата се плъзнахме по дъното, а през тази леко подръпваме напред. Положението ни не е розово, но не е и черно! Не успяваме да сме лидер и икономическо чудо, но отчитаме растеж в икономиката", каза още той.

Като добър пример беше посочена Естония с 8 % икономически растеж. Премахването на бюджетния дефицит е ключа за излизане от кризата, особено в страни, които се нуждаят от чужди инвестиции. Със стабилна политика и дълбоки реформи в прибалтийската република са успели да преодолее лошата слава на региона.

Ръста в износа не може да компенсира спада в инвестициите. Необходимо е доверие в развитието на икономиката и подобрение в бизнес средата, каза Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в „Индръсти Уоч". Българите спестяват рекордно много, но икономикате не може да се затвори, а липсвата на чужд капитал означава че няма достатъчно капитал за инвестиции в икономиката.

Форумът беше открит от кмета на Община Бургас Димитър Николов. Във него се включи и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, който представи възможностите, които се откриват за бизнеса с усвояването на европейските фондове.

Водещи новини

Още новини