Еврото се срина главоломно

share

Еврото днес се срина до рекордно ниски нива, предаде Би Би Си.

Днес общата европейска валута се търгуваше срещу 1,1864 долара, като достигна най-ниското ниво от март 2009 г. По-късно еврото набра сила и повиши цената си на 1,19370 долара. Сривът на европейската валута идва на фона на очакванията какви действия ще предприеме Европейската централна банка (ЕЦБ). Ръководителят на основната финансова институция на Европейския съюз Марио Драги пред германски вестник намекна в петък, че ЕЦБ ще продължи с интервенциите на пазара. По-рано банката намали лихвените проценти до отрицателни стойности и започна изкупването на ценни книжа от частни компании. Очаква се мерките да бъдат обявени след първата среща на ЕЦБ за 2015 г., която ще се проведе на 22 януари.

Към спада на еврото допринесе и политическата нестабилност в Гърция. Очаква се обявеният на 25 януари предсрочен вот победител да е лявата партия СИРИЗА, чийто лидер Алексис Ципрас обещава преразглеждане на споразуменията между Атина и международните кредитори.

Германското издание Шпигел по-рано писа, че правителство на Федералната република е готово с мерки, ако Гърция излезе от Еврозоната. Ръководителят на кабинета в Берлин Ангела Меркел по-късно заяви, че Атина има задължения към кредиторите си. Днес подобно изявление направи и френският президент Франсоа Оланд.

Водещи новини

Още новини