Дянков: Аз спрях заема от Световната банка за БДЖ

Булфото
share

Министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че заемът за БДЖ е готов и Световната банка е възторжена заемът да се подпише.

„Аз го спирам, до следващата среща в петък трябва да покажем подробно какви са задълженията на БДЖ. БДЖ към момента има около 800 млн. дълг, който не се обслужва или се обслужва една много малка част от него, която е държавно гарантирана и се обслужва от Министерство на финансите по предишен заем на Световната банка, който изтича октомври месец. Останалата част на този дълг не се обслужва от 2007-2008 г. Предвид все по-тежката обстановка, която се очертава в Европа от края на лятото насам и предвид подписването на този заем, Министерството на финансите искахме да видим как може да се модернизира това преструктуриране, за което се говори”, заяви Дянков.

Заемът ще се подпише, но трябва да е сигурно, че БДЖ е не само организационно добре, но и финансово добре, за да изплаща с помощта на държавата, ако се наложи, тези 800 млн., които са насъбрани между 1998 и 2006 г.


Обсъдено е какви нови приходи могат да дойдат – от скрап, повече товари. От приходите зависи БДЖ да може да поеме поне лихвите по някой от тези заеми.


Важно е БДЖ да изпълнява не само текущите задължения, но и дълговите задължения.


„Заемът ще се подпише, когато видим, че в БДЖ вече има достатъчно допълнителни приходи, които да могат да покриват поне лихвите по заемите, които са тяхна тежест”, допълни финансовият министър.

Водещи новини

Още новини