БНБ печата спешно 60 млн. нови банкноти

share

БНБ ще печата спешно 60 млн. броя банкноти.

Това съобщава "Преса", позовавайки се на обществена поръчка на централната банка, публикувана в понеделник. Причината са напрежението в банковата система и туристическите пътувания, твърдят в мотивите към поръчката си от БНБ. Проблемите във финансовата система от края на юни и началото на юли са довели до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на паричните резерви в страната. БНБ обяви, че в края на юни от КТБ са изтеглени 907 млн. лв., след това (на 20-и) банката бе поставена под специален надзор. Дни по-късно последва паник атаката срещу Първа инвестиционна банка, от която бяха изтеглени 788 млн. лв. за ден. Част от парите отново се вляха в банковата система - вложители се върнаха в ПИБ, а изтеглилите пари от КТБ отвориха депозити в други банки. Но има и големи суми, които отидоха зад граница или в трезори и дюшеци.

Именно заради това нуждата от банкноти за паричното обращение в страната расте. БНБ реагира, като възложи на „Обертюр Фидюсиер“ АД, която от края на м.г. е мажоритарен акционер в печатницата на БНБ, да отпечата 60 млн. броя с номинал 10, 20 и 50 лв. От обявата не става ясно каква е стойността на купюрите, които ще се завъртят в печатницата. Ако парите са само десетолевки, сумата ще е 600 млн. лв., в 20-левови банкноти ще е 1,2 млрд. лв., а в 50 - 3 млрд. лв.

Процедурата за печатане на банкноти не противоречи на правилата на валутния борд. Ежегодно централната банка пуска нови 60-90 млн. броя купюри. Причината е, че трябва да се обезпечи количеството пари в обращение, а винаги има количество банкноти, които изтичат от страната, губят се или са негодни. От данните на БНБ става ясно, че към 13 юни, преди да започнат проблемите в системата, в страната са циркулирали 10,118 млрд. лв. Към 15 август сумата вече е 10,764 млрд. лв. Зад тези пари, които обаче не са задължително в банки, а може да са в сейфове или по домовете на хората, стоят три пъти повече активи. В момента валутният борд е обезпечен с парични средства, злато и инвестиции в ценни книжа за 30,337 млрд. лв., така че стабилността му не е заплашена.

От обявлението на БНБ става ясно, че на 23 юни е била обявена процедура за отпечатване на банкноти за период от четири години на стойност 26 млн. лв. без ДДС. Тази поръчка обаче е спряна. Ако тя е действаща, БНБ би могла да сключи договор за отпечатване на банкноти най-рано в края на тази година. А заради непредвидимите събития централната банка е затруднена да осигурява достатъчно купюри.

Водещи новини

Още новини