Безработните заробени в КТБ

  • 15 август 2014 14:53

  • 2310
  • 1
Безработните заробени в КТБ
©

В продължение на 8 години Агенцията по заетостта (АЗ) е създавала ситуация, при която по голяма част от прилаганите схеми за подкрепа, безработните да получават дължимите към тях плащания по дебитни карти от КТБ и това е бил на практика единственият начин да си получат парите, които им се полагат.

Сметките и дебитните карти към тях са се откривали служебно на място в бюрата по труда. Дебитните карти са предоставяни от служителите на бюрата по труда, а работодателите, сключили договор с Агенцията по заетостта, са били задължавани да превеждат в КТБ дължимите средства към служителите, наемани по различни програми, мерки и схеми, в това число и по европроекти, пише OFFNews.

За 8-те години, през които е действала схемата, през КТБ са прекарани възнагражденията на над 800 000 души. Броят на издадените карти вероятно е по-малък, защото е възможно един и същ човек да е включван в програмите на Агенцията по заетостта по няколко пъти - т.е. вече да е имал карта от КТБ.

Парите, прекарани по този начин през любимата на всяка власт банка са близо 1 милиард лева.

Порочната практика е съществувала при няколко правителства. Първият договор с КТБ е подписан на 6 март 2006 от тогавашния председател на АЗ Сотир Ушев, който сега е шеф на агенцията, която ръководи военните клубове и почивните станции на министерството на отбраната. Вторият е подписан на 10 май 2010 г. от Росица Стелиянова. По време на правителството на ГЕРБ - в първата половина на мандата му, тя е ръководител на Агенцията по заетостта. В правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 вече под името Росица Янкова, тя е назначена за зам.-министър на труда и социалната политика с ресор включващ именно Агенцията по заетостта.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2310 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Я па тиа!

2014.08.16 | 12:53

1
Кое е порочното???

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини