Чобанов потвърди - кабинетът тегли нов външен заем (видео)

Булфото
share

Финансовият министър Петър Чобанов потвърди, че правителството ще тегли нов външен заем от 3 млрд. лв. Парите са необходими за разплащането на стари задължения, чиито падежи са през тази година, както и за попълване на дефицита в бюджета.

Министърът коментира изявление на лидера на ГЕРБ – Бойко Борисов, че веднага след изборите държавата се готви да вземе нов дълг с по-високи лихви и не е ясно за какво ще се харчат парите, съобщи БНТ.

"Финансирането, което взимаме тази година – 1,3 млрд. за финансиране на стари дългове, които падежират тази година. 1,7 млн. ще бъдат използвани веднага след Нова година, през януари за покриване на емисията глобални облигации. До тук вече станаха 3 милирада, а останалите пари за финансиране на бюджетния дефицит. Моментът на времето не зависи от изборите, зависи от това как преценяваме ситуацията на международните пазари. Вървим в тази посока естествено. Работим за такава външна емисия и когато настъпят необходимите условия, тя ще бъде реализирана", заяви финансовият министър.

Водещи новини

Още новини