Бащата на шоковата терапия: България да запази финансовата си дисциплина

share

Банковата система на България е стабилна и работи добре, а финансовият сектор е устоял на кризата. Това каза Лешек Балцерович на своя лекция у нас.

Бившият финансов министър и вицепремиер на Полша, който с управлението си поставя началото на период на непрекъснат икономически растеж за страната си, препоръча България да запази финансовата дисциплина, която страната ни демонстрира до момента.

"Освен да се запази финансовата дисциплина, е необходима проста данъчна система. В същото време публичните инвестиции да се сведат до минимум и да се даде предимство на частния сектор. Работещата съдебна система също е ключово условие за бизнес средата в една страна. Това е рецептата за стабилна икономическа система", посъветва Балцерович, наричан "бащата на шоковата терапия".

На лекцията управителят на БНБ Иван Искров успокои, че за момента депозитите на българите не са в риск. "Банковата система не само има достатъчен капитал до минимума, който се изисква в България, но банковата система има значително повече. Не е добре, така да се създаде някакъв страх да се връщаме в миналото и да тормозим хората. Нека да ги оставим да се съсредоточат върху ежедневните си проблеми", заяви Искров.

В предаването "Лице в лице" по БТВ в коментар за протестите в България Балцерович каза, че "по-старите трябва да оставят политиката на младите".

Водещи новини

Още новини