"Гражданска отговорност" е донесла на застрахователите 234,3 млн. лева

Интернет
share

Това става ясно от статистика на Комисията за финансов надзор (КФН) за месец май.

За сравнение през същия период на миналата година брутният премиен приход на застрахователите е бил 200,4 млн. лева, т.е. има ръст от 16,9% на годишна база.

Изплатените обезщетения към края на май по „Гражданска отговорност”
са за близо 99 млн. лева, става ясно още от данните на КФН. За същия период на миналата година обезщетенията, платени от застрахователите, са били за около 86 млн. лева.

Това означава, че средствата, получени от шофьорите, пострадали в различни злополуки, са се увеличили с 15,1% на годишна база.

Причината за по-големите плащания е увеличаване обхвата на „Гражданска отговорност”, което влезе в сила в началото на миналата година. Таванът на дължимата компенсация при произшествие с двама или повече пострадали достигна 5 млн. лева, а дотогава беше 1 млн. лева.

При катастрофа с един пострадал максималната компенсация също скочи от 700 хил. на 1 млн. лева. За материални вреди горната граница се качи от 200 хил. на 1 млн. лева. Според последните промени в Кодекса за застраховането от юни 2012 г. ще влязат в сила още по-високи лимити за компенсациите при злополука. Според застрахователи това ще доведе до поскъпване на задължителната застраховка за автомобилистите.

Водещи новини

Още новини