Дянков спрял приватизацията на Фондовата борса на 20 февруари

share

С писмо от 20 февруари 2013 г. до Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е оттеглил възлагането на приватизацията на "Българска фондова борса - София" АД и "Централен депозитар" АД, съобщава БТА.

Основният мотив е на решението на Дянков е "изтеклият значителен период от време от решението на Министерския съвет на Република България за приемане на "Концепция за интеграция на "Българска фондова борса - София" АД и "Централен депозитар" АД в европейските и световните капиталови пазари" и от възлагането с писмо на Министерството на финансите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да организира процедурата по приватизация на държавното участие в двете дружества". Другият мотив, посочен в писмото до АПСК, е "променената инвестиционна обстановка в страната". Бойко Борисов обяви оставката на Министерски съвет също на 20 февруари.

Концепцията за приватизация на "БФБ-София" АД и на "Централен депозитар" АД е приета от правителството на 6 април 2011 година. След това се извършват необходимите законодателни промени, както и дейности по консолидирането на капитала на двете дружества. Самата приватизация на двете дружества е възложена на АПСК с писмо от 13 март 2012 година. Министерството на финансите е собственик съответно на 50,0542 на сто и 42,70 на сто от капитала на "БФБ-София" АД и на "Централен депозитар".

Водещи новини

Още новини