Великобритания е сред най-големите офшорни международни центрове по операции с юани

share

Великобритания е изпреварила Сингапур по обем на операциите с юани извън континентален Китай и вече е на второ място в света по този показател след Хонконг - най-големия офшорен финансов център по сделки с юани, съобщи днес електронното издание на в. "Файненшъл таймс", цитирано от ИТАР-ТАСС.

За едно денонощие на световния валутен пазар се правят сделки, чийто общ обем е 4 трилиона долара. От тях 37 процента се падат на лондонското Сити, а на втория финансов център по този показател - Ню Йорк - 18 процента.

"Уникалното положение на Лондон като междуконтинентален мост създава условия Ситито да стане естествен лидер сред световните центрове по операции с юани извън Китай", подчертава изданието.

Според "Файненшъл таймс", засега юанът не играе значителна роля на международния финансов пазар, тъй като на китайската национална валута се пада само 1% от обема на валутните сделки. "С изпълнението на реформите в националната финансова система в Китай обаче се очаква значително да се засили влиянието на юана на световния валутен пазар", подчертава лондонското бизнес издание.

То допълва, че Великобритания и Китай са приключили подготовката на споразумение за валутен обмен, което ще позволи на Банк ъв Ингланд да предоставя в извънредни случаи на националните банки и компании кредити в юани. А китайската централна банка пък ще получи аналогичната възможност да отпуска заеми в британски лири.

Водещи новини

Още новини