Борисов: България става най-големият нетен получател в ЕС

share

Бюджетът на Европейския съюз до 2020 година ще бъде орязан. Затова се договориха лидерите на срещата на върха в Брюксел след повече от 24-часови преговори.

За следващия програмен период 2014 -2020 г. България може да получи повече от 15 млрд. и 200 млн. евро. По повечето бюджетни пера има увеличение на парите, които страната ни получава. Нетният приход за следващите седем години ще бъде 12 мрд. евро. Нетният приход е разликата между парите, които получава България, и тези, които внася в общи бюджет на ЕС. Така България става най-големият нетен получател в съюза, като процент от БВП.

България е една от четирите държави, които ще получат повече пари в сравнение със сега по линия на кохизионните и структурните фондове. До 2020 г. страната ни ще получи около 7 милиарда евро. С почти 2 млрд. евро повече ще има за общата селскостопанска политика. В реално изражение преките плащания на хектар у нас ще продължат да нарастват, като се предвижда от 184 евро през 2014 г. те да достигнат 228 евро през 2020 година.

България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от Брутния национален доход с нетен баланс около четири процента и от това сме много доволни, заяви Бойко Борисов. Това е първият бюджет на ЕС, който намалява парите за държавите от Общността. При съкращаването на средствата по политиката на сближаване в новия бюджет с около 24 млрд. евро спрямо досегашния програмен период, България е една от четирите държави, които получават повече средства в сравнение с досегашните бюджетни параметри. Нашата страна получава около седем милиарда евро по структурните фондове и по фондовете за сближаване, спрямо 6,85 млрд. евро по досегашния бюджет, отбеляза министър-председателят.

Осигурено е допълнително европейско финансиране от 260 млн. евро за безопасно извеждане от експлоатация на спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй".

Изключително важно е и съм много щастлив, че освен средствата, които пряко ще получи нашата страна, бе договорена общоевропейска програма за преодоляването на последствията от младежката безработица, заяви премиерът. По тази програма България получава за следващите седем години общо шест милиарда евро, уточни той.

Накрая общата европейска солидарност и направените компромиси доведоха до резултат, добави Борисов. Той изрази надеждата Европейският парламент да ратифицира днешното решение, защото би било добър сигнал към пазарите и наблюдаващите обстановката в Европа. Премиерът поздрави председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу за това, че са успели да обединят интересите на всички държави.

Водещи новини

Още новини