Facebook нае на работа легендарен хакер

интернет
share

Въпреки крехката си възраст, 21 годишният Хоц вече е легенда в хакерските среди, след като успя да отключи iPhone и да разбие защитата на конзолата PS3 – акт, заради който Sony го изправи пред съда.

Говорителката на Facebook е потвърдила новината в имейл до АФП, че Хоц е бил нает на работа от социалната мрежа, Тя обаче е отказала да коментира кога той започва работа и какви ще бъдат задълженията му.

Хоц е първият човек, успял да отключи iPhone, правейки го достъпен и за други американски мобилни оператори освен за АТ&T – компанията с която Apple има сключен договор. Другото известно "постижение" на GeoHot е свързано разбиването на PS3 през 2010 г., което навлече гнева на Sony.

Тогава японската компания обвини Хоц в нарушаване на федерални закони чрез пускането на информация онлайн, която може да бъде използвана за проникване в мрежата на Sony и да даде възможност за безплатна игра.

В крайна сметка Хоц обаче успя да се размине с присъдата, като сключи извънсъдебно споразумение през април тази година.

В средата на същия месец групата Anonymous предприе серия от кибератаки на онлайн услугите на Sony (включително и на PlayStation мрежата) като отмъщение за съдебното преследване срещу Хоц и хакера Александър Егоренков.

От атаките пострадаха над 100 милиона потребители на PS3 мрежата, а Sony отчете загуби за стотици милиони долари.

Водещи новини

Още новини