Нова технология позволява на парализирани хора да проходят

Gettyimages
share

Нова технология позволява на парализирани хора да проходят отново. Тя е разработена от екип учени в Швейцария, като в техническия екип има и българин. Учените успяват да възстановят дигитално връзката между мозъка и гръбначния стълб като "безжичен" мост.

"Преди 12 години преживях инцидент, гръбначният ми стълб е увреден и вече не мога да си движа краката", разказа Герт Ян - пациент пред БНТ.

"Проф. Джоселин Блок: Имаше някаква чувствителност, но не ходеше. Сега ходи. Да, не като вас и мен, ходи с проходилка, но ходи. Много по-независим е.

Това звучи като нещо наистина голямо?

Да", каза проф. Джоселин Блок - Катедра по неврохирургия, Университетска болница Лозана.

Десетилетия отнема на екипа на проф. Блок да създаде технологията, която вдига на крака парализирания Герт Ян.

"Терапията има два етапа - първият засяга гръбначния стълб. Имплантира се невростимулатор, чрез който се постига възможност за движение и регулиране на кръвното налягане. Поставянето на електроди на мозъка е следващият етап - те разчитат сигналите и предават командата към стимулатора на гръбначния стълб. По този начин всичко се случва естествено", обясни проф. Джоселин Блок - Катедра по неврохирургия, Университетска болница Лозана.

"Най-голямата изненада за мен беше, че само два дни след операцията - за кратко, но можех да командвам движенията си", споделя Герт Ян.

Той е първият пациент с имплантирани електроди. Прохождането обаче не се случва изведнъж. Нужни са месеци тренировки, за да се възстанови напълно двигателната активност.

"При хората с напълно увреден гръбначен мозък са нужни повече тренировки. Това, което наблюдаваме, е, че ако увреждането не е пълно, след периода на тренировките, човекът може да ходи без да е нужно невростимулторът да е включен. При пълно увреждане, ходите само докато работи машинката в мозъка", подчерта проф. Джоселин Блок - Катедра по неврохирургия, Университетска болница Лозана.

Технологията би могла да намери приложение и при болни от Паркинсон и при хора, обездвижени от инсулт. Проучванията все още продължават, чака се окончателно одобрение от здравните регулатори. До 3-4 години тя може да е достъпна за пациентите.

"Няма да е утре, но тази нова технология дава надежда на тези пациенти, за които досега нямаше надежда да подобрят състоянието си", обобщи проф. Блок.

Водещи новини

Още новини