Технология позволява на парализирани да използват ръцете си

  • 05 юли 2019 19:07

  • 267
  • 0
Технология позволява на парализирани да използват ръцете си
© Pixabay

Тринадесет парализирани отново използваха ръцете си за някои дейности благодарение на технология за трансфер на нерви, която може да се добави към използваната вече технология за трансфер на сухожилия, предаде Франс прес.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че трансферът на нерви може да доведе до същите функционални подобрения, както при трансфера на сухожилия", заявиха авторите на австралийското изследване. Хирургичните разрези са по-малки, а обездвижването след операцията - по-кратко.

Изследването обхванало 16 души на средна възраст 27 години. Преди по-малко от 18 месеца всички те получили увреждане на гръбначния мозък, което довело до парализа. В повечето случаи причината била автомобилна катастрофа или нараняване при спортуване, пише "Монитор".

Операцията се изразила в отнемане на нерви, свързани с все още функциониращ мускул край мястото на нараняването, и свързването им с нерви на парализирания мускул. Целта била да се реанимират парализираните мускули. Екипът прибягнал до 59 трансфера на нерви. Освен трансфер на нерви, у десетима пациенти бил извършен и трансфер на сухожилия.

Две години по-късно 13 пациенти можели да протегнат ръце, да разтворят дланите си, да държат с ръце предмети, за да се хранят и да мият зъбите си.

Четири трансфера на нерви у трима пациенти били неуспешни. Учените отбелязват, че са нужни допълнителни изследвания с повече участници, за да се установи за кои пациенти е най-голяма вероятността технологията да е успешна.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".

Novini.bg
267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини