Правосъдното министерство на САЩ обмисля възможност за разделяне на "Гугъл" заради монополно положение

Getty Images
share

Правосъдното министерство направи препоръки за бизнес практиките на търсачката "Гугъл" (Google), като даде сигнал, че обмисля възможно разделяне на технологичния гигант като антитръстов инструмент, обяви Си Ен Би Си.

Необходимите инструменти за предпазване от и ограничаване на монопола могат да включват договорни изисквания и забрани, изисквания за недискриминационен продукт, за данни и оперативна съвместимост и структурни изисквания, според документа на правосъдното министерство.

Правосъдното ведомство обяви също, че обмисля поведенчески и структурни мерки, които ще попречат на "Гугъл" да използва продукти като браузъра "Хром" (Chrome) , електронния магазин "Гугъл Плей" (Google Play) и операционната система "Андроид" (Android), за да облагодетелства търсачката си и свързаните с "Гугъл" продукти и приложения. 

Препоръките идват, след като американски съдия постанови през август, че "Гугъл" държи монопола при онлайн търсачките. Правителството на САЩ заведе дело през 2020 г. заради това, че "Гугъл" е запазил пазарния си дял от общия пазар на онлайн търсачки, създавайки значителни бариери за влизане в сектора. Съдът установи, че "Гугъл" е нарушил Антитръстовия закон на Шърман, който забранява монополите. 

Калифорнийски съдия разпореди "Гугъл" да се отвори за конкуренцията

Президентът на "Гугъл" по глобалните въпроси Кент Уокър съобщи тогава, че компанията планира да оспорва постановлението.

Най-вероятният изход, според някои правни експерти, е, че съдът ще поиска от "Гугъл" да отмени някои споразумения, като това с "Епъл" (Apple), но е малко вероятно да се стигне до разделяне на компанията.

През второто тримесечие подразделението на "Гугъл" за онлайн търсения е регистрирало приходи от 48,5 милиарда долара, или 57 на сто от общите постъпления на "Алфабет" (Alphabet). Компанията има дял от 90 на сто от пазара на търсения в мрежата, отбелязва БТА. 

Водещи новини

Още новини