"Гугъл" ще инвестира 2 млрд. долара в центрове за данни и облачни услуги в Малайзия

  • 30 май 2024 11:33

  • 161
  • 0
"Гугъл" ще инвестира 2 млрд. долара в центрове за данни и облачни услуги в Малайзия
© gettyimages

Компанията "Гугъл" (Google) ще инвестира 2 милиарда долара в изграждането на първия си център за данни в Малайзия, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.  

Подразделението на американската технологична корпорация "Алфабет" (Alphabet) ще създаде в южноазиатската страна и регионален център за т.нар. облачни услуги. Той ще бъде част от онлайн платформата "Гугъл Клауд" (Google Cloud), чрез която може да се съхраняват огромни масиви от данни. 

Центърът за данни на "Гугъл" в Малайзия ще обслужва онлайн платформи за предоставяне на услуги, управлявани от технологичната компания. Сред тях са "Гугъл сърч" (Google Search) "Гугъл мапс" (Google Maps) и "Гугъл уъркспейс" (Google Workspace).

Центърът за данни ще бъде използван и за предоставянето на услуги, осигурявани от технологии с изкуствен интелект.

"Гугъл" ще инвестира в Белгия 1 млрд. евро в следващите години

Платформата за облачни услуги на "Гугъл" в Малайзия ще работи съвместно с местни компании и с организации от публичния сектор, съобщи технологичната фирма.

Наскоро главният изпълнителен директор на "Майкрософт" (Microsoft Corp) Сатя Надела обяви, че американската корпорация ще инвестира 2,2 млрд. долара в технологична инфраструктура за облачни услуги в Малайзия и 1,7 млрд. долара в Индонезия. 

Последвайте канала на

Калина Христова
161 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини