Калифорнийски съдия разпореди "Гугъл" да се отвори за конкуренцията

Getty Images
share

Калифорнийски съдия издаде заповед, с която разпореди на "Гугъл" (Google) да промени условията по своята платформа "Плей стор" (Play Store) и така да се отвори за конкуренцията, предаде ДПА. С решението съдията ефективно застана на страната на "Епик геймс" (Epic Games) в битката им с интернет гиганта. "От "Гугъл" веднага обявиха, че ще обжалват решението.

Съдия Джеймс Донейто постанови, че "Гугъл" не може да изисква от 1 ноември насетне от разработчиците на приложения да използват платежната система на компанията в "Плей стор". Освен това на тях трябва да им бъде разрешено да информират потребителите вътре в платформата на "Гугъл" къде извън нея биха могли да получат достъп до съответните приложения. На "Гугъл" се забранява и да предлага на разработчиците стимули да не предлагат приложенията си на конкурентни платформи.

Общият съд на ЕС отмени глоба на "Гугъл" от близо 1,5 млрд. евро

Правилата важат само за територията на САЩ. В ЕС вече е в сила т. нар. Закон за цифровите услуги (Digital Services Act - DMA), която регулира начина, по който работят големите онлайн платформи и компании, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини